5.11.2010

Van'a HAYAT gönderiyoruz!!!!

Van'da zor şartlar altında görev yapan bir öğretmenin neler hissettiğini, yaşadığını okumak isterseniz buyrun altta kaleme almış olduğu yazıyı okuyun. Okuduktan sonra da lütfen o çağrıya kulak verin. Çok şey istemiyor Berrin Hoca. 9. ve 10. sınıflar için kitap, 11. ve 12. sınıflar için ise üniversiteye hazırlık kitapları istiyor. Bir de varsa fazladan giysiniz ve ayakkabınız onlar da eminim çok işe yarayacaktır. Bu kampanyayı başlatan ve çığ gibi büyümesini sağlayan Öğretmenlerin Öğretmeni Gülsen öğretmenime de http://albumdekiler.blogspot.com/ buradan tekrar ve tekrar çok teşekkür ediyorum bu duyarlılığı için.


Aydınlığın şövalyeleri neredesiniz? 

"Akşamları tepelerde ışıklar görünüyor yer yer: İran sınırı ve karakollar. Yükselti o kadar fazla ki, ağaç yetişmiyor. Yıldızlar o kadar yakın ki, ellerinizle tutabilirsiniz. İlkokulda öğrendiğim tüm yıldız kabileleri burada: küçük ayı, büyük ayı, cezve. İnsanları o kadar sıcak ki, iklime inat. “İnsanlık” burada yaşıyormuş, meğer ölmemiş" diyorum içimden.,
Yıllardır batıda değişik ve güzel şehirlerde ...çalıştım hem de iyi koşullarda. İster istemez kıyaslama yapıyorum. Burada 3.haftasındayız okulun. Kılık-kıyafet kontrolü sırasında ayakkabıları farklı renkte birkaç öğrenciyi ayırmıştık. Teneffüste bir kız öğrenci yanıma geldi ayrılan bir arkadaşı için. Sessizce kulağıma “hocam, … arkadaşımız 12 kardeş, ailesinin durumu iyi değil, söyleyemiyor utanıyor” dedi sustum. 9.sınıf öğrencilerinden biri (üstelik ufacık bir şey daha) eski bir eşofman üstüyle gelip gidiyor okula. Fakirliği okunuyor yüzünden, duruşundan. 
Bir aya kalmaz kar yağarmış buralara. "Ne yapmalıyım bu çocuk için? Bugün 11.sınıf öğrencilerinden biri üzgündü. Nedenini sordum, "ailemin parası yok hocam beni okuldan alacaklar" dedi. Zehir gibi kafası var. Seneye mezun olacak oysa. Kalacak yer bulmalı ama nasıl? Kız öğrencilerin sayısı az, çünkü okutmuyorlar. Çarşıda kadın-kız pek görülmüyor, ancak memur bayanları görebiliyorsunuz. Öğrenci çok, sıra az. Gelen öğretmenler en fazla 1,5 yıl kalıp gidiyorlar. 
Sınıfta konuşuyoruz, bir örnek verdim: Van’ a gittiğinizde…"Hocam Van’a gitmeyenler var daha" dediler. Sordum, sınıfın yarısı ilçeden dışarısını görmemiş daha. Gidenler de çalışmak için bir inşaatta veya akraba yanında. Gezmek fiilini çekemez bu çocuklar. Sinema-tiyatro, alışveriş merkezi, kafeterya, çay bahçesi, flört nedir bilmiyorlar. 
Ülkemin 40 yıl öncesine ışınlanmışım sanki. Ya da bir köşeden Şener Şen çıkıverecekmiş gibi, bir Türk filminin içine düşmüşüm adeta.Evimi taşırken kitap kolilerinden yakınan taşımacılara kızan ben, okuldaki kütüphaneyi görünce ürperdim. Bomboş! Bu gençlerin bilinç kazanması, kendilerini tanıması, hayallerine kavuşmak için yol-yordam öğrenmeleri gerekiyor oysa. Yokluk ve yoksulluktan kurtulmaları, cahil kalmamaları gerekiyor. YGS-LYS kitapları olsa kütüphanede soru çözümü yaparlar, üniversiteye bir adım daha yaklaşırlar.Okuduğu bir roman karakteri belki onun hayatında dönüm noktası olacak, belki çözdüğü bir üniversite hazırlık kitabı onun bir bilim insanı olmasını sağlayacak ya da okuduğu kitaplar hayatının tek zenginliği olarak kalacak ama kendi çocuklarını özellikle de kızlarını okula göndermesini sağlayacak.
 Üzerime umutsuzluk çökmeye başladı, yakında yağacak olan kar gibi…

Aydınlığın şövalyeleri neredesiniz? "



Berrin Hoca'nın sormuş olduğu bu soruya "cevabınızı" şu adrese gönderin lütfen:


ADRES:
Berrin Damgacı Başkale İ.M.K.B Çok Programlı Lisesi BAŞKALE / VAN 



NOT: kitapları PTT kargosuyla gönderebilirsiniz. 2,5 kilo gibi gelen 7-8 kitap gönderim bedeli 6 TL. 


Haydi bakalım! :))

7 yorum:

gülsen VAROL dedi ki...

İşte bunun için aşığım mesleğime ben.. İşte bu yüzden seviyorum öğretmenleri.. Teşekkür ederim öğretmen Berrin adına kendi adıma ve insanlık adına sevgili öğretmenim Sevgi..

Sevgi Gibi dedi ki...

gün ışığı gibi aydınlatırız dilerim o beyinleri,o coğrafyayı ve geleceğimizi, hiç pes etmeden ah demeden.

Adsız dedi ki...

bu sayfayı kendi face imden yayınlarsam rahatsız olur musun Sevgi ?
lisemden 70 kişi civarında insan var
belki büyütebiliriz işi !

alpernatif
(ya da kötü patron)

Sevgi Gibi dedi ki...

hayır patronum alperim bilakis çok ama çok iyi olur.

üçtemmuz dedi ki...

e ben de yayınlayayım o zaman. olur mu?

uctemmuz dedi ki...

tamamdır ama bi değişiklik yaptım..blog adresini vermedim. not olarak yazdım.:) bi de öptüm seni.:)

Esin Bozdemir dedi ki...

Duyarlılığınız için çok teşekkür ediyorum. Berrin Öğretmen'in sesini ne kadar çok duyurabilirsek umudumuz olan çocuklarımızın hayallerine de ışık tutmuş olacağız...Sevgilerimle...

Not: Aşağıdaki linkte sayfamda yer verdiğim Berrin Öğretmen'in mektuba yanıtı bulunmaktadır...

http://izlerveyansimalar.blogspot.com/2010/11/aydnlgn-sovalyeleri-neredesiniz.html